İçeriğe geç

Bektaşîlik Ve Alevilik Aynı Mi

Alevi ile Bektaşi arasındaki fark nedir?

Bektaşilik üzerine bir eser yazan Abdülkadir Sezgin’e göre Alevi ve Bektaşi kelimeleri arasında bir fark yoktur. Her iki grup da Hacı Bektaş-ı Velî’yi sevip saysa da Aleviler Hacı Bektaş tekkesine değil, Muhammed’in soyundan geldiğine inanılan Alevi tekkelerine bağlıdır.

Hacı Bektaş Veli kimdir, Alevi midir?

Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; ö. 1209, Nişabur – ö. 1271, Nevşehir); mutasavvıf, seyyid, mutasavvıf, alim ve İslam filozofu. Alevi-Bektaşiliğin aydınlarından ve öncülerindendir. Onun yolunda gidenlere Bektaşi denir.

Bektaşiler neye inanır?

Bektaşilikte, Tanrı’yı ​​sevmenin insanları sevmekle mümkün olduğuna inanılır. Çünkü, Kuran-ı Kerim’in dediği gibi, insan en güzel şekilde yaratılmıştır. İnsanları iyi veya kötü yapan şey, onların insani zaafları, yani ruha olan düşkünlükleridir.

Alevi Bektaşi namaz kılar mı?

Bu anlamda, günümüz Alevi/Bektaşileri arasında beş vakit namaz kılanlar ve kılmayanlar bulunmaktadır. Aynı durum Sünniler arasında da mevcuttur.

Bektaşi Alevileri Türk mü?

“Bektaşilik, Hacı Bektaş Veli’yi Pir olarak kabul eden bir Türk mezhebidir ve kökleri Ahmet Yesevi’ye kadar uzanır. Hatta Bektaşiliği Osmanlı İmparatorluğu’nun resmi mezhebi olarak adlandırmak bile mümkündür. Yeniçeriler Hacı Bektaş Veli’yi Pir olarak kabul ettiler; Kolordu’nun 94. Bölüğünde her zaman bir Bektaşi Baba vardı.”

Alevilere neden Kızılbaş denir?

Safevi ordusunun askerleri, başlarına “kırmızı beze sarılı on iki adet katlanmış balta” taktıkları için “Kızılbaş” olarak anılırdı. Bu isim, İsmail’in babası Şeyh Haydar’ın, onlara On İki İmam inancını hatırlatmak amacıyla uydurduğu bir icattı.

Yeniçeriler neden Bektaşıdır?

Osmanlı Devleti’nin başlangıçta Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dinî doktrin olarak sistemli bir şekilde yaymasının temel nedeni, İslam’ı Yeniçeri Ocağı askerlerine daha anlaşılır kılmak, Hıristiyan kökenli Yeniçerilerin İslamlaşmasını sağlamak ve en önemli şeyin şehitlik olmasını sağlamaktı.

Şeyh Edebali Alevi mi?

Toplum bu felsefeyle yönlendirilmişti; öyle ki bu yeni devlet kurulurken, devletin nasıl olacağını, nasıl yönetileceğini dönemin büyük düşünürü ve bir Alevi dedesi olan Şeyh Edebali, Osmanlı’ya söylemişti.

Hacı Bektaş-ı Veli namaz kıldı mı?

Hacı Bektaş Veli’nin mucizeleri arasında bahsedilen olaylardan biri de darı çeçisi üzerinde iki rekat namaz kılması olayıdır. Vilayetnâme, Hacı Bektaş’ın zühd derecesini anlatırken, onun namaz kılarken yaşadığı tecrübeler bir örnek olarak anlatılır. Namaz, bir başka kaynak olan Emirler’de çeşitli şekillerde bahsedilir.

Bektaşiler gusül abdesti alır mı?

Aleviler: Cemeh itiraf etmeye ve görgü kurallarına uymaya geldiğinde abdest almalıdır. Aleviler bu tür bir arınmayı gerçekleştirmeleri gerektiğinde gusül ve abdest alırlar. Ayrıca, Alevilerin gusül almadığı söylentisi yalandır.

Bektaşiler Kızılbaş mı?

“Bektaşi”, “Alevi” veya “Kızılbaş” terimleri genellikle Sünni inancının dışındaki topluluklar için kullanılırdı. Osmanlı arşivlerindeki mevcut belgelerde, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kızılbaş’ı (Alevilik) benzersiz bir inanç sistemi veya resmi mezhep olarak tanımadığını görüyoruz.

Bektaşiler Cem yapar mı?

Cem, Aleviler ve Bektaşiler tarafından toplulukla birlikte uygulanan dini bir ibadettir ve kuralları son derece ayrıntılıdır. Cem yalnızca dini bir toplantı değil, aynı zamanda ruhsal yenilenme, arınma ve toplumsal ve bireysel sorgulama yeridir. Cem, Arapçada toplanma anlamına gelir.

Gerçek Alevi namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Alevîler oruç tutar mı?

“Ramazan ayında üç veya otuz gün oruç tutan Aleviler de var.” Katılımcı 11, Katılımcı 20, Katılımcı 13 ve Katılımcı 18 de Muharrem ayına öncelik verdiklerini ancak Ramazan ayında oruç tutmanın Aleviler için de önemli olduğunu vurguladılar.

Hacı Bayram Veli Alevi mi?

Hacı Bayram-ı Veli, 15. yüzyılda Anadolu-Türk birliğinin yeniden sağlanmasında siyasi ve askeri güçler kadar etkili olan en önemli Anadolu Sufilerinden biridir. Çeşitli araştırmalara göre Pir Hacı Bayram Veli, Anadolu Aleviliğinin temellerinden biridir.

Bektaşi tarikatı Alevi mi?

Bektaşilik aslında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından kurulduğuna inanılan bir tarikattır. Ancak Bektaşilik, Aleviliğin temel ilkelerine, örneğin Hz. Muhammed’e (Beyt) olan inancına bağlı kaldığı için Alevilik olarak da adlandırılabilir.

Alevi Bektaşi’nin inancı nedir?

Büyük ölçüde sözlü geleneğe dayanan ve insanı merkeze koyan Alevi inancı, özünde tüm VAROLUŞU ve hakkı (Tanrı) tüm varlıklara ve insanlara indirgeyen bir inançtır. Bu inancı benimseyenler kendilerine Alevi-Bektaşi veya kısaca Aleviler[9] derler. Tarihte Kızılbaş[10] olarak da bilinir.

Yeniçeriler neden Bektaşıdır?

Osmanlı Devleti’nin başlangıçta Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dinî doktrin olarak sistemli bir şekilde yaymasının temel nedeni, İslam’ı Yeniçeri Ocağı askerlerine daha anlaşılır kılmak, Hıristiyan kökenli Yeniçerilerin İslamlaşmasını sağlamak ve en önemli şeyin şehitlik olmasını sağlamaktı.

Alevi sünni evliliği olur mu?

Bir Müslümanın böyle insanlarla evlenmesi caiz değildir. Ancak, dinin esaslarına inanan, İslam’ın şartlarını kabul eden ve onları reddetmeyen -bazılarını uygulamasa bile- Müslümandır. Bu tür insanlarla, dinleri ne olursa olsun evlenmek caizdir.” 4 Ocak 2016

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Anal Seks Yapan Escort