Âşık Paşa hangi yüzyıl şairi?
Âşık Paşa, kurucusu Baba İlyas-ı Horasani olan büyük ve nüfuzlu bir şeyh ailesinin 14. oğluydu. Yüzyılın ilk yarısının en önemli temsilcisidir. Arapça, Farsça ve İslami bilgiyle iyi bir tasavvuf kültürüne sahipti. 1333’te vefat etti.
Âşık Paşa Garipname kaçıncı yüzyılda yaşadı?
Garib-nâme, Âşık Paşa’nın 1330 yılında Mesnevi tarzında yazdığı büyük bir eserdir.
Âşık Paşa’nın gerçek ismi nedir?
Asıl adı Hüseyin Hüsâmeddîn’e (1330: 2/456) göre Alâaddîn Alî, diğer kaynaklara göre ise Alî’dir. Âşık mahlası zamanla ismi olarak kullanıldığından Âşık Paşa olarak tanındı. Hüseyin Hüsâmeddîn kendisinin “Şeyh Paşa” ve “Aşık Baba” adlarıyla da tanındığını belirtmiştir (1330: 471).
Âşık Paşa hangi tür şiir?
Âşık Paşa’nın Mesnevi nazım şekliyle yazdığı tasavvuf eseri. Bu çalışma; Garîb-nâme, Dîvân-ı Âşık Paşa, Ma’ârif-nâme, Muhammediye ve Genç-nâme adlarıyla bilinmektedir.
Aşıkpaşazade kaçıncı yüzyılda yaşadı?
Âşıkpaşazâde Tarih ya da Tevârîh-i Âl-i Osman, 1400-1484 yılları arasında yaşamış Vefai dervişi Âşıkpaşazâde tarafından yazılmış bir Osmanlı tarih kitabıdır.
Ahmet Paşa kaçıncı yüzyıl şairi?
Ahmet Paşa 15. yüzyılda doğmuş olup Anadolu coğrafyasının en önemli şairlerinden biridir. Yaşamı boyunca “sultânü’ş-şu’arâ” unvanı verilen şair, Türk edebiyatında Nazi geleneğinin önde gelen isimlerinden biridir. Kaside ustası olarak bilinen şairin günümüze ulaşan tek eseri Divan’ıdır.
Âşık Paşa ne zaman yaşadı?
Âşık Paşa (1272 – 3 Kasım 1333), Türk şair ve mutasavvıf.
Aşık Garip kaçıncı yüzyılda yaşadı?
Aşık Garip, hayatı hakkında çok az şey bilinen bir halk şairidir. 16. yüzyılda yaşadığı, Tebriz bölgesinden geldiği ve Erzurum, Kars ve Halep gibi şehirleri gezdiği söylenmektedir.
Garipname hangi döneme aittir?
Âşık Paşa’nın 1330 (H. 730) tarihli Garîb-nâme adlı meşhur mesnevisi 14. yüzyıl Türk edebiyatının önemli eserlerindendir.
Garipname hangi Türkçeye yazılmıştır?
Türkçenin 14. yüzyılda yaşamış; Eski Anadolu Türkçesi döneminde Âşık Paşa tarafından kaleme alınan “Garip-nâme” adlı eser, söz varlığı bakımından zengin olması ve eserdeki ikilemelerin tespit edilmesi gerektiği için çalışmanın konusu olarak seçilmiştir.
Âşık Paşa Türkiye Türkçesinin hangi dönemde eser vermiştir?
Eser 1330 yılında yazılmıştır. Süleyman Çelebi’nin Mevlid eserini etkilemiştir. Türk dilinin önemini sürekli vurgulayan bir şair olan Âşık Paşa bu eseri Türkçe yazmıştır. Eser, döneminin en önemli Türkçe eserlerinden biri olup, o dönemin Türk dilinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir.
Kırşehir Âşık Paşa kimdir?
1272-1333 yılları arasında yaşamış, Kırşehir’de doğmuş ve Kırşehir’de vefat etmiştir. Cengiz ordularından kaçarak Horasan’dan Anadolu’ya gelerek Kırşehir’e yerleşen ünlü Sufi Baba İlyas’ın torunudur. Âşık Paşa’nın babası, din adamlarından sayılan Muhlis Paşa’dır. Âşık Paşa’nın asıl adı Ali’dir.
Âşık Paşa kaçıncı yy?
Aşık Paşa (doğum 1272 – ölüm 1333, Kırşehir, Selçuklu Devleti [günümüzde Türkiye sınırları içinde]) erken Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden biri olan şairdir. Aşık Paşa (doğum 1272 – ölüm 1333, Kırşehir, Selçuklu Devleti [günümüzde Türkiye sınırları içinde]) erken Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden biri olan şairdir.
Garipname ne anlatır?
Garipname, Aşık Paşa mahlasıyla bilinen Alaaddin Ali tarafından yazılmıştır. 1272 yılında Kırşehir’de doğan Aşık Paşa, babasından fıkıh, hadis ve kelam gibi temel İslam bilimlerini öğrendi. Daha sonra tasavvufa yöneldi ve ruh, cevher, cem ve fark gibi konularda risaleler yazdı.
Ateşpare kimin eseri?
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ) Öğretmen Naci’nin şair kimliğinin edebiyat çevrelerinde yaygın yankı bulmasını sağlayan bir şiir kitabıdır. Muallim Naci’ye şiir alanında ilk şöhretini kazandıran Ateş-pâre, tamamı aruz usulüyle yazılmış 53 şiiri içerir.
17 yüzyıl halk şairi kimdir?
17. yüzyıl Türk enstrümantal şiirinin en parlak yüzyıllarından biridir. Karaca Oğlan’dan Ercişli Emrah’a, Gevherî’den Aşık Ömer’e kadar birçok büyük enstrümantal şair bu yüzyılda yaşamış ve şiirlerini bu yüzyılda yazıp söylemişlerdir. Halk hikâyeleri Türk edebiyatının seçkin eserleri arasındadır.
Sinan Paşa hangi dönem?
Hoca Sinan Paşa (d. 1440 – ö. 1486 Gelibolu), 15. yüzyıl Osmanlı ilahiyatçısı, matematikçi ve devlet adamı. Fatih ve II. Bayezid döneminin önemli bir bilim adamı, din adamı ve sanatçısıdır. Fatih Sultan Mehmed döneminde 1476-1477 yılları arasında Sadrazam olarak görev yapmıştır.
Necati hangi yüzyılda yaşadı?
Necati, Türk Divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonu – 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerinden biridir. O zamana kadar Türk Divan şiirini güçlü bir şekilde etkileyen İran şiirinden uzaklaşarak, halkın diline ve kültürüne önem vermiş ve bunu şiirine yansıtmıştır.
Garipname ne zaman yazıldı?
Âşık Paşa’nın 1330 (H. 730) tarihli Garîb-nâme adlı meşhur mesnevisi 14. yüzyıl Türk edebiyatının önemli eserlerindendir.