İçeriğe geç

Çankırı Çerkeş In Neyi Meşhur

Çankırı Çerkeş adı nereden gelmiştir?

İlçenin Adı Bir diğer rivayete göre ise ilçenin bulunduğu arazinin düz ve toplanmaya elverişli olması nedeniyle sefere çıkmak isteyen askerlerin burada toplandığı, zamanla asker toplayan anlamına gelen Çeriçeken ismi verilerek Çerkeş adını aldığı söylenmektedir.

Çankırı Çerkeş in kaç tane köyü var?

1860 yılında ilçe olan Çerkeş’in günümüzde 8 ilçesi, 1 beldesi ve merkezde 49 köyü bulunmaktadır.

Çankırı Çerkeş nüfusu ne kadar?

TUİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ulusal adres veri tabanında, yerleşim yerine ait 31.12.2023 tarihinde yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçemizin toplam nüfusu 16.909 olup, bu nüfusun 9.159’u ilçe merkezinde, 2.137’si Saçak beldesinde, 5’i ise ilçe nüfusunun %10’unu oluşturmaktadır.

Çankırı Çerkeş nereye bağlı?

İlçe, Çankırı’nın kuzeybatı tarafında yer almaktadır. Çerkeş, 986 km2’lik bir alana sahip olup, merkez ilçeden sonra Çankırı’nın en büyük ilçesidir. 1860 yılında ilçe olan Çerkeş, Osmanlı’nın son dönemine kadar önemli bir yerleşim merkezi olmuştur.

Çerkeş de ne yenir?

Çerkeş’in kendine has bir tadı vardır. Badıma Bendmesi, Sırma Baklava, Pirhoy, Mantı, Pırasa Dolma ve Çerkeş Baklava mutlaka denemeniz gereken lezzetlerdendir.

Çankırı’nın kökeni nereden gelir?

Gangra ismi Klasik ve Luvi dönemlerine dayanan Anadolu yerel ismidir. Ancak eski bir Luvi ismi olan “Gangra” halk etimolojisine uygun olarak “çan” ve “kırık” kelimelerinin kullanılmasıyla Çankırı’ya dönüştürülmüştür (halkın kendi dilinde anlayamayacağı bir anlam yüklemeye çalışılmıştır).

Çankırı’da Kürt köyü var mı?

Çankırı (Rûdaw) – Kürtlerin Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Kırşehir gibi şehirlerde yaşadığı bilinse de, Çankırı gibi şehirlerde de Kürtler yaşamaktadır. Çankırı Kürtlerine göre, Çankırı’da 17 Kürt köyü bulunmaktadır. Orta Anadolu Bölgesi’nde bir milyondan fazla Kürt yaşamaktadır.

Çankırı’da aşiret var mı?

Türkler iki gruba ayrılır: Oğuz grubu ve Kıpçak grubu. Kıpçak grubuna ait gruplar da vardır. Ayrıca Çankırı da vardır. Dolayısıyla bu şekilde 41.000 boy oluşturulabilir.

Çerkeşliler nereli?

Çerkesler Kuzey Kafkasya halkı olmalarına rağmen, bugün Kuzey Kafkasya’da sayıları oldukça azdır.

Çankırı Çerkeş deprem bölgesi mi?

Mevcut bilgilere göre Kuzey Anadolu Fayı, depremin en çok hasara yol açtığı Çerkeş-Orta-Şabanözü bölgesine en yakın aktif faydır. Bu fay deprem bölgesinin kuzeyinde yer almaktadır (Şekil 1, 2, 3). Ilgaz ile Çerkeş arasında Kuzey Anadolu Fayı’nın genel yönü N800D’dir.

Çankırı Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

İlimiz Çankırı, nüfus bakımından 81 il arasında 75. sırada yer almaktadır. Yüzölçümü 7.

Çankırı Çerkeş Neyi Meşhur?

Paket yoğurt, tereyağı, katık, süzme peynir ve el yapımı kırmızı sirke meşhurdur. Tarhana olmazsa olmazdır.

Çankırı Çerkeş Belediye Başkanı kim oldu?

Belediye Başkanımız Hasan SOPACI, Sayın Kaymakamımız Zikri ŞAHİN’i ziyaret etti. Çerkeş Belediye Başkanımız Sayın Hasan SOPACI, ilçemizde yeni görevine başlayan Kaymakamımız Zikri ŞAHİN’i ziyaret ederek kendisine hayırlı olmasını diledi.

Çerkeş adı nereden gelir?

Kuzey Kafkasya’nın yerli halklarından biri olan ve Adıge[1] topluluklarından oluşan Çerkeslerin Kafkasya’daki varlığı, Milattan önceki zamanlara kadar uzanmaktadır. Çerkes isminin, antik çağlarda Çerkesya’da yaşayan Kerketler (Cercetae) isminden türediği düşünülmektedir[2].

Çankırı Çerkeş arası kaç kilometredir?

Çankırı’ya 83 kilometre uzaklıkta bulunan Çerkeş İlçe Otogarı, ilçe merkezinin ortasındaki Hükümet Caddesi üzerinde, Çerkeş Kaymakamlığı’nın yanında yolculara hizmet veriyor.

Çerkeş adı nereden gelir?

Kuzey Kafkasya’nın yerli halklarından biri olan ve Adıge[1] topluluklarından oluşan Çerkeslerin Kafkasya’daki varlığı, Milattan önceki zamanlara kadar uzanmaktadır. Çerkes isminin, antik çağlarda Çerkesya’da yaşayan Kerketler (Cercetae) isminden türediği düşünülmektedir[2].

Çankırı Korgun hangi Türk boyundan?

Bölge halkı, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında birçok kahramanlık örneği gösterdi. 1925’te Şapka Devrimi sırasında Mustafa Kemal Atatürk, Korgun’dan Kastamonu’ya taşındı. Korgun, adını bölgeye yerleşen Oğuzların Kargın boyundan almıştır.

Çankırı Kürtleri nereden gelmiştir?

Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.

Çankırı Kurşunlu hangi Türk boyu?

Günümüzdeki Kurşunlu Kalesi, “Andinata Kalesi” olarak da bilinir, Bizans döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Şehrin ilk temelleri kalede atılmıştır. Bizanslılardan sonra Anadolu’ya gelen “Comartlar” ve “Yazır” aşiretleri buranın gelişmesinden sorumlu olmuşlardır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Ilişkiye Girince Kaç Gün Sonra Hamilelik Belli Olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir